Zamieszczone przez neck99
Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek
Zwiń
X
-
do tego co napisaeł Maru, dodam od siebie:
Ad. 1 Przyczyna cięzkiego polerowania wosku moze byc również nie przygotowana wczęsniej powierzchnia lakieru a także nakładanie i polerowania wosku na zbyt mocno nagrzanym lakierze (np. auto stała kilka gdzin na słońcu)
Ad. 2
To co napisał Maru + mycie na 2 wiadra i ... bedzie dobrzeCzarny Elegance
Komentarz
-
-
mycie na 2 wiadra czyli: 1 wiadro z ciepłą wodą i szamponem a 2 wiadro z samą wodą. myjesz jeden panel aut np. naskę i rękawice/ gębkę płuczesz w wiadrze z samą wodą a potem zanurzasz ją w wiadrze z szamponem, znów myjesz i znów opłukujesz itd. wszystko po to żeby brud który osadzi się na rękawicy został wypłukany i nie rysował lakieru :wink: b. dobrym rozwiązaniem jest jeszcze grit guard- http://www.showcarshine.pl/330-grit-...ikrofibra.html
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wojtechCzy ktoś miał styczność z SONAX Pasta do chromu i aluminium ? Może coś o niej powiedzieć ? Jak to odświeża chrom ?Zamieszczone przez Bigwojtech, kup taką pastę od Meguiars jest świetna !! Nie raz juzz nij korzystałem i jestem niesamowicie zadowolony
Komentarz
-
-
Arti_r1, będziemy działać jak sie ciepło zrobi : -
Maru 123,Big, Dzięki za wskazówkiOII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I
Komentarz
-
-
Przeczytałem chyba wszystkie posty o myciu już mam zawroty głowy... słowa uznania dla Big'a i spółki którzy tak dbają o swoje szkodniki ... zamierzam zakupić jakiś zestaw aby na wiosnę odświeżyć swoją skodzinkę ... problem w tym że jak widzę te wszystkie podpowiedzi na zestawy wychodzi to dosyć sporo... a ja chciałbym wydać na to wszystko koło 150 zł ... dlatego podpowiedzcie co zakupić... oglądając allegro wpadło mi w oko to:
do tego dają gratis pastę Rubbing Compound, dokupił bym jeszcze tą drugą Polishing Compound , czyli wyjdzie to koło 90 zł , do tego rękawicę myjącą + mikrofibrę... oraz szampon NXT Generation Car Wash (chyba że jest coś tańszego? ), pomóżcie bo już nie daję rady Moja O2 to czarna perła...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winni77To był żel czy spray
Zamieszczone przez winni77a może coś innego polecicie?
Zamieszczone przez pawelpapsłowa uznania dla Big'a
Zamieszczone przez pawelpapchciałbym wydać na to wszystko koło 150 złCzarny Elegance
Komentarz
-
-
pawelpap, idz na calosc i doloz troche $$ ,bedziesz Pan zadowolony mialem podobne podejscie dopoki nie sprobowalem :lol:
u car crazy mozesz kupic glinke auto clay (40zl )..do wnetrza przymusowo : cyclone i finesse albo smartdressing i bedzie :yay:sprzedam do OI :
szyby cala lewa strona
nadkole nowe LP
kontakt PW
Komentarz
-
-
No dobra trochę dołożę a co powiecie na taki zestaw ? :
- BILT HAMBER AUTO CLAY 200g (56,90) http://allegro.pl/bilt-hamber-auto-c...488841401.html
- Meguiars Gold Class (37,99 zł) szamopon http://allegro.pl/meguiars-gold-clas...487747585.html
- Meguiars Ultimate Compound (do rys 54,99) http://allegro.pl/meguiars-ultimate-...466629481.html
- Meguiars Gold Class Carnauba wax http://allegro.pl/meguiars-gold-clas...482376136.html 89,99
W tych zestawach jest aplikator do wosku + 2 ścierki z mikrofibry..
co do tego jeszcze dokupić ? (żeby z kasą nie przeginać na razie szybę umyję jakimś Clinem ) , jakieś gąbki jeszcze się przydadzą ? Aha i co do czyszczenia środka (coś typu plak ? )
[ Dodano: Czw 03 Mar, 11 11:53 ]
A jeszcze pytanie, lepiej użyć Meguiars Ultimate Compound czy MEGUIARS DEEP CRYSTAL POLISH STEP 1 + Step 2 albo tylko Step 1 ? I poproszę o podpowiedź jakie akcesoria do nakładania się przydadzą.. jakie kupować firmowe a jakie np. tak jak ktoś pisał w biedronce np. ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pawelpapaha i co do czyszczenia środka (coś typu plak ? )
do odzywienia-smart dressing
lub finesse
kup sobie pare mikrofibr o roznych rozmiarach (np jan niezbedny itd) , bardzo sie przydaja..
jak chcesz mozemy umowic sie gdzies na miescie i zobaczysz jak to wyglada na zywo...sprzedam do OI :
szyby cala lewa strona
nadkole nowe LP
kontakt PW
Komentarz
-
-
pewnie mi sie dostanie, bo takich postów prawdopodobnie bylo wiele, jesli tak to prosze o wskazanie nr strony. mam nową O2 (jeszcze) nie porysowaną - kolor niebieski/granatowy nie metalizowany.
chciałbym dobrze o nia zadbać, tak aby byla piekna przez długie lata.
na razie nie jestem gotów wydawac dużych pieniedzy na kosmetyki, ale prosze o porade jaki szampon kupic i wosk (czy cos jeszcze do nowego autka?) tak w granicach do 100zł.
opisywane tutaj środki zazwyczaj są znacznie droższe, ale myśle że i w klasie budget da sie cos dobrego polecić.
z góry dziekuje za wyrozumiałość
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez To_marale prosze o porade jaki szampon kupic i wosk (czy coś jeszcze do nowego autka?) tak w granicach do 100zł.
Nie ma znaczenia czy lakier jest nowy czy stary. Dbać o niego należy w ten sam sposób aby nowy nie zrobił sie za chwilę stary
Przy nowym lakierze możesz sobie co najwyżej darowac kosmetyki słuzące do korekty lakieru. Pozostałych etapów, jeśli chcesz porządnie zadbać o lakier, nie wolno pominąć.
Takze potrzeby by ci był szampon np. ten: http://www.meguiars.pl/shop/product_...237431a7968a7b
glinka do oczyszczania lakieru
Jakaś odzywka do lakieru
Celaner pod wosk
Wosk, jako zabezpieczenia efektu tu polceam coś z Meguiars np. #16 lub Collonite 476s.
A to tylko lakier. Pozostają jeszcze koła, szyby i wnętrze
Pozatym potrzebne ci będą aplikatory, ściereczki z mikrofibr, rękawica do mycia.
Także do 100 zł to naprawdę nie ma możliwości aby sie wyrobić, bo cóż z tego, że kupisz niezły wosk za te 90-100 zł, skoro jego położenie na wszcześniej nieprzygotowaną (brudną) powierzchnię nie da pożądanych efektów ani wizualnych ani odpowiedniaj trwałości i zabezpieczenia. Niestety ale jeden etep z drugim się wiąze i nie da się żadnego z nich pominąć.
Aby obniżyć koszty możesz pokombinować coś z kosmetykami np. Sonaxa (to taka nizła marka budżetowa) ale i tak żadnego z etapów nie możesz pominąć jeśli NAPRAWDĘ DOBRZE chcesz zadbać o lakier.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
za porada poszukalem i ...
jest taki zestaw
1 x SONAX szampon nabłyszczający - koncentrat 15zl
1 x SONAX ProfiLine LackPrepare - usuwa tłuste zabrudzenia, przygotowując lakier do perfekcyjnego nałożenia wosku - 400ml 30zl
1 x SONAX ProfiLine NANO Hard Wax - twardy wosk nano do długotrwałego zabezpieczenia lakieru - 1L 60zl
1 x SONAX specjalna gąbka do nakładania wosku 6zl
wszytstko za ok 112zł
jakies sugestie w zblizonych cenach?
Komentarz
-
-
brawo brawo Panowie widzę że na wiosnę będzie się sporo działo może i moja "gejsza " w tym roku przejdzie konkretne SPA jest troszke do testowania i zrobienia
skipper.u, tak jak napisał Maciek jeszcze tylko coś do opon i plastików i będzie gites zestawik a najfajniejsze z tego zestawu to DJ LP :twisted: też używamy w naszym spa i jest mega fajnyPozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
Gejsza 6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bigwinni77 napisał/a:
a może coś innego polecicie?
Szczerze mówiąc ja uzywam tylko High Gloss, jestem baaaardzo z niego zadowolony. Jest bardzo wytrzymały i co nie mniej ważne niesamowicie wydajny.
Komentarz
-
-
Mój lakier jest porysowany jak by ktoś przejechał po nim papierem ściernym. Ostatnio ktoś lekko zatrzymał swoje drzwi na moich tak więc kupiłem w hipermarkecie jakąś pierwsza lepszą pastę z K2 i o dziwo wszystko zeszło nawet te rysy po niby "papierze ściernym". Czy jak bym kupił którąś z past to te rysy też by zeszły?
Komentarz
-
-
przemek88, w każdym przypadku wszystko zależy jak głębokie są rysy i każda pasta będzie ok, pasty scholla używamy w naszym SPA do przygotowania lakieru ale z doświadczenia wiemy że nie ma złotego środka i nikt nie powie do tego lakieru będzie najlepsza ta konkretna pasta nie ma tak łatwo, proces korekcji lakieru to zazwyczaj na początku testowanie która pasta na jakiej gąbce będzie najbardziej odpowiednia i da oczekiwany efekt.Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
Gejsza 6
Komentarz
-
Komentarz